Anders Viklander

Elproduktion: 15000 kWh per år
Solcellssystem:
Genererat värde: -kr per år
Storlek: m2
Installationsår: 2021

Anders har varit intresserad av förnybara energikällor under flertal år och har bland annat testat vindkraft ett tag. Solenergi har funnits med i tankarna under denna tid, men det var när han skulle byta tak som han ville förverkliga sitt intresse och ha en egen solcellsanläggning. Detta ledde till att han begärde in ett antal offerter under sommaren 2020. Efter en konsultation under hösten samt bra val av leverantörer och design av anläggningen, landade valet slutligen på JN Solar.

– Vi valde JN Solar eftersom vi fick bra lösningar och mycket support när vi behövde det. Det var alltid lätt att nå er och vi kände att det var personligt och professionellt, dessutom hade ni bra erfarenhet och referenser, säger Anders. 

Anläggningen har 48 st Leapton Energy Half-cut 330W Black solcellsmoduler och ett Ferroamp-system med batterilager Ferroamp Power Storage Module, 10kWh. Batteriet lagrar solel som produceras under dagen och tillför energin i fastighetens elsystem under natten, därigenom minskar behovet av inköpt el från elhandelsbolaget. Med batteriet får Anders även snabbare elbilsladdning till sin laddhybridbil, detta då det fungerar som en extra effektbuffert. Bufferten är perfekt att nyttja när elförbrukningen är hög hemma, som under middagstid, när man samtidigt behöver ladda bilen. Med batteriet fungerar detta utan att Anders behöver säkra upp sitt elabonnemang till en större (och dyrare) huvudsäkring.

Slutligen berättar Anders att han under hela arbetets gång upplevde att han kunde ventilera funderingar eller synpunkter, och få en bra respons tillbaka. Något som kändes viktigt för Anders var att han ville att panelerna skulle sitta så nära taket som möjligt eftersom han tyckte detta var mest estetiskt tilltalande. 

– Vi fick våra solpaneler så som vi ville ha, men vi fick även förklarat att det måste vara en viss luftspalt för att få den här kylningen annars hade det blivit en sämre verkningsgrad, och det var faktiskt bra, det är ju sånt som egentligen är relevant att veta när man tar beslut.