Trönö Kyrka

Trönö kyrka solcellsanläggning
Elproduktion: 77000 kWh per år
Solcellssystem:
Genererat värde: 72000kr per år
Storlek: 420 m2
Installationsår: 2021

Olle Persson, ordf. i kyrkorådet för Trönö och Norrala kyrka, har länge varit intresserad av miljöfrågor. Han har varit krav-bonde sedan 87, kört både bilar och traktorer på RME-bränsle samt källsorterat genom att samla in från livsmedelsbutiker. Kort sagt brinner han för att värna om miljön och därmed föll det naturligt när han blev allt mer intresserad av ytterligare sätt att kunna påverka klimatet och miljön, denna gång genom solenergi.  

Till en början ville han ha solceller på kyrktaket i söderläge, men efter beslut från länsstyrelsen som inte tillät installationen av en takanläggning på kyrkan behövdes alternativa lösningar. Efter konsultation från JN Solar kunde det fastställas att en markanläggning däremot skulle generera mest energi, vilken även godkändes av länsstyrelsen. Han har trots det inte gett upp tankarna om ytterligare en anläggning på taket på Norrala kyrka som ligger bredvid. 

– Någon gång vill jag ha på kyrktaket också, det har jag gett mig tusan på, säger Olle. 

Vidare berättar Olle om de fördelar han ser med solenergi. Han menar att energin troligtvis kommer bli dyr framåt men med solenergi kan man ha något att förlita sig på.

– Allt kommer drivas på el, bilar, bussar och flygplan. Det kommer bli stor efterfrågan, vilket kan göra elen dyrare. Med solceller blir man mer oberoende, menar Olle. 

Själva processen beskriver han som mycket smidig, han valde JN Solar eftersom han blev rekommenderad av en bekant och kände att han fick förtroende efter första kontakten. 

– Jag vet att vi har fått en god service och det har inte varit några problem med någonting, vi fick förtroende från början. Egentligen är jag förvånad över att någonting kan gå så smidigt. Jag har varit egenföretagare i stort sett hela mitt liv och jag upplever att man ofta får tjata och tjata så jag undrade nästan vad det var för fel när det var så bra, säger Olle slutligen.