Simon Bergström

Elproduktion: 10.000 kWh per år
Solcellssystem:
Genererat värde: 12000kr per år
Storlek: m2
Installationsår: 2020

Under slutet av 80-talet köpte Simon Bergström sin villa i Timrå. Det var då han fick upp ögonen för hur han själv kunde påverka antalet använda kilowattimmar och koldioxidutsläpp från hushållet. För att minska dessa testade han att använda en kamin och även en luftvärmepump. Det var i jakten på att hitta det bästa sättet att använda sina resurser som han blev mer och mer intresserad av solceller.

– För mig handlar det i stort om intresse och att göra så lite avtryck som möjligt på miljön. Förutom att jag har installerat solceller, sopsorterar jag och åker elbil.

Simon begärde offert från tre olika företag men i slutändan erbjöd JN Solar det bästa priset för honom och fanns tillgängliga lokalt. I februari 2020 installerades och driftsattes Simons solcellsanläggning med 32 stycken solpaneler. Anläggningen beräknas producera 10.000 kWh per år och detta täcker större delen av hans årsförbrukning.

– Det gick smidigt att skaffa solceller. Vi bestämde ett datum för installation och när det bar av så tog det ungefär fyra dagar med allting.

Enligt Simon är fördelarna med solenergi många och han önskar att fler i Sverige vill installera solceller och köra elbil. Många har kanske förutfattade meningar om att vi inte skulle kunna producera så mycket solenergi på grund av att vi har ett kallt klimat berättar Simon. Han menar att det inte handlar om värmen, utan att solcellerna presterar mycket bra under exempelvis mars då det är kyligt ute men mycket sol.

– Jag tycker att solceller är en bra investering och de kräver dessutom inget underhåll. Även fast jag är i stugan så tickar det bara på.