BRF Grönkullan

Elproduktion: 200.000 kWh per år
Solcellssystem:
Genererat värde: 240000kr per år
Storlek: m2
Installationsår: 2019

BRF Grönkullan ligger belägen på Härnön ungefär 1km utanför Härnösands centrum. Hösten 2019 installerade JN Solar 620 stycken solpaneler på de åtta radhusens tak som beräknas producera 200.000 kWh. Föreningen hade först tankar på att sätta in värmepumpar, men det visade sig att med den fjärrvärmetaxa som man hade så var det svårt att få lönsamhet i installationen. I samband med detta så började man även att undersöka installation av solpaneler och såg ganska snart att det fanns både ekonomi- och miljövinster att göra. Efter ett antal möten och diskussioner kom föreningen fram till att solpaneler passade dem bäst.

– Det var enkelt att skaffa solpaneler. Vi förde till en början en längre dialog med JN Solar, men processen med monteringen tog ungefär två månader och det enda vi behövde göra tills dess var att måla taken säger Sven-Åke Aggesjö, Suppleant BRF Grönkulla.

Bostadsrättsföreningen ser miljömässiga fördelar med solenergi och genom en uppföljningspanel kan de följa hur många ton koldioxid som sparas. På sikt ser de även ekonomisk lönsamhet då solpanelerna beräknas hålla i ungefär 30 år.

– Vi måste hitta andra energikällor och solen är ett bra sätt säger Sven-Åke.